Nuclear Safety Trainer


Ter versterking van haar instructeursteam voor Doel is ECS op zoek naar lesgevers in nucleaire veiligheidscultuur. Je bent gevestigd in ons ECS-centrum in Schoten.

 

Cursisten in staat stellen theoretische kennis en praktische vaardigheden te verwerven om veilig en efficiënt in de nucleaire omgeving te kunnen werken. Door middel van een ervaringsgerichte werkmethode, wordt in al onze opleidingen de verantwoordelijkheidszin van de deelnemers aangewakkerd. Op die manier wil ECS bijdragen tot een verbetering van het veiligheidsbewustzijn en gedrag van de deelnemers zowel tijdens de opleiding als tijdens de uitvoering van hun taken on site bij Electrabel-kerncentrale Doen (KCD).

 

Concreet:

 • na een traject van interne opleiding en coaching, word je als docent ingeschakeld voor de opleidingen nucleaire veiligheidscultuur (NVC), zowel theorie als praktijk
 • je kan daarnaast ook on site te KCD worden ingeschakeld voor het uitvoeren van veiligheidsobservaties
 • je werkt mee aan een continue verbetering van de bestaande opleiding

 

Spreekt deze job jou aan?

 • je hebt een grondige theoretische en/of praktische kennis van veiligheid door opleiding en/of ervaring
 • een aanvullende vorming Preventieadviseur is een pluspunt
 • je bezit idealiter ervaring op het terrein van KCD
 • technische ervaring in sector zoals logistiek, petrochemie of algemene industrie is een pluspunt
 • je kan vlot werken met MS-Office: Word, PowerPoint, Outlook …
 • je bezit een pedagogisch getuigschrift of je beschikt over de motivatie om een gepassioneerd opleider te worden
 • je omschrijft zichzelf als volgt: safety & quality minded, communicatief, klant- en teamgericht, flexibel
 • je bezit rijbewijs B(E) en bent bereid om te werken op verplaatsing
 • je spreekt vlot Nederlands; kennis van een andere taal (Frans, Engels, Duits) is een pluspunt

 

ECS, onderdeel van de groep Equans, is expert op vlak van veiligheid (klassiek & nucleair) en preventie (Health & Safety). Met meer dan 100 medewerkers wordt er dagelijks nagedacht over de verbetering van de veiligheid op het werk. We staan onze klanten bij door het aanbieden van resultaatgerichte veiligheidsopleidingen en doelgericht advies. De concrete uitwerking gaan we op het terrein aftoetsen door het uitvoeren van observaties, analyse en controle. Onze ultieme missie bestaat erin om onze klanten te begeleiden in het bereiken van een doeltreffende veiligheidscultuur.

 

De afdeling ‘Training Academy’ staat in voor het ontwikkelen, het beheer en de organisatie van opleidingen. De focus ligt hierbij altijd op veiligheid, die we proberen te ontwikkelen en stimuleren door middel van enkele cruciale competenties en inzichten, zowel theoretisch als praktisch.

ECS is een erkend opleidings- en examencentrum voor verschillende opleidingen, waaronder VCA & Risicovolle Taken. Daarnaast hebben wij ook een ruim aanbod in opleidingen gerelateerd aan de transport- en bouwsector, zoals de opleidingen Vakbekwaamheid Code 95 en Bouwplaats -en Grondverzetmachines.

 

Op die manier willen we voor onze klanten een echte partner zijn in het opleidingsbeleid. Onze opleidingen vinden plaats in onze eigen centra te Desteldonk (Gent), Schoten (Antwerpen), Meerhout, Villers-le-Bouillet (Luik), Suarlée (Namen) of bij de klant ter plaatse.

 

Deze vacature richt zich specifiek op het gedeelte van Nucleaire Opleidingen die ECS verzorgt. ECS is de unieke dienstverlener voor Engie Electrabel betreffende het geven en faciliteren van de opleiding Nucleaire Veiligheidscultuur (NVC). Alle contractanten of medewerkers die werken dienen uit te voeren op de nucleaire sites van Doel of Tihange, dienen eerst een opleiding NVC te volgen (basis of recyclage), bestaande uit zowel theorie als praktijk. De opleidingen worden door ECS gegeven te Schoten/Scaldis voor Doel en te Villers/Suarlée/CNT voor Tihange.

 

Voor meer informatie over ECS, ga naar www.nvc-csn.be of www.e-c-s.be

 

Jouw carrière bij ECS?

 

Dat wil zeggen jouw talenten inzetten in een gevarieerde en boeiende job bij een groeiend toonaangevend bedrijf. Maar ook:

 • een competitief salarispakket met verschillende extralegale voordelen: wagen, tankkaart, GSM, maaltijdcheques …
 • de mogelijkheid om jouw kennis van veiligheid en industriële omgevingen verder uit te breiden
 • aantrekkelijke doorgroeimogelijkheden binnen een internationale organisatie
 • samenwerken met leuke collega’s in een aangename werksfeer
 • deel uitmaken van en bijdragen tot het ‘Safety DNA’ van ECS

 

Heb je interesse in deze functie en heb je vragen? Contacteer onze HR-collega Savannah Koslowski - savannah.koslowski@external.equans.com 


HSEQ Consultant – Preventieadviseur


ECS, een bedrijf van EQUANS, zoekt een Preventieadviseur niveau 1 of niveau 2 voor Schoten.

 

Als HSEQ Consultant zal je binnen een team van HSEQ professionals actief zijn op projectbasis bij onze industriële klanten in Vlaanderen.

Zit veiligheid in je genen en ben je gepassioneerd? Jouw expertise is nodig voor onze klanten uit verschillende sectoren zoals de farmaceutische sector, de (petro)chemische sector, maar ook voor de kerncentrale van Doel enz.

We zijn in volle ontwikkeling, je zal dus de kans krijgen om mee onze Business Line Safety Support & Consulting verder uit te bouwen.

 

Als HSEQ Consultant heb je een ruim takenpakket. Een greep uit de mogelijkheden:

 • safety support, site supervisie
 • HSEQ interim management, HSEQ departement management
 • opmaken van risicoanalyses, voorstellen van preventiemaatregelen
 • uitvoeren van werkplekinspecties en veiligheidsrondgangen
 • implementatie en begeleiding van zorgsystemen (ISO 9001, 45001, 14001, VCA’s etc.)
 • onderzoeken van (arbeids)ongevallen

 

Je neemt als ervaren HSEQ-specialist actief deel aan de verschillende interne projecten die bedoeld zijn om nieuwe hoogwaardige diensten binnen onze Business Line te ontwikkelen.

Je rapporteert aan de HSEQ Manager.

 

Is deze job precies wat jij zoekt? Kan jij de volgende troeven tot jouw professioneel DNA rekenen? Klik dan snel op 'Solliciteer'!

 • je beschikt over een bachelor- of masterdiploma in een relevant vakgebied (integrale veiligheid, milieu- en preventiemanagement etc.) en/of 2 tot 5 jaar ervaring als Preventieadviseur/Milieucoördinator in een industriële omgeving
 • jouw diploma Preventieadviseur niveau 2 (minimum) heb je al op zak, een diploma Milieucoördinator niveau B is een plus
 • je hebt kennis van zorgsystemen (ISO 9001, 45001, 14001, VCA’s etc.)
 • je hebt kennis van MS Office (Word, Excel, Outlook, PowerPoint)
 • je bent in staat om te multi-tasken, bezit een flexibele houding (reizen) en bent een team player
 • je beschikt over excellente communicatieskills en bent sterk in technische rapportering
 • je hebt oog voor detail en kan zelfstandig werken
 • je kan langdurige relaties met klanten aangaan en kan een aanzet geven tot nieuwe sales-opportuniteiten
 • je beschikt over een rijbewijs categorie B
 • je hebt goede kennis van het Nederlands en het Engels, en hebt een goed begrip van het Frans

 

Over ECS - EQUANS

ECS maakt deel uit van EQUANS en is expert op vlak van veiligheid (klassiek & nucleair) en preventie (Health & Safety). Met meer dan 100 medewerkers wordt er dagelijks nagedacht over de verbetering van de veiligheid op het werk. Zij staan klanten bij door het aanbieden van resultaatgerichte veiligheidsopleidingen en doelgericht advies. Voor de concrete uitwerking gaan onze preventie adviseurs op het terrein voor het uitvoeren van observaties, analyse, controle en advies. Onze ultieme missie bestaat erin onze klanten te begeleiden in het bereiken van een doeltreffende veiligheidscultuur.

Je komt terecht in een aangenaam team met veel afwisseling waar je jouw kennis kan overdragen maar ook uitbreiden via talrijke opleidingen en bijscholingen.

 

Jouw carrière bij ECS?

 

Dat wil zeggen jouw talenten inzetten in een gevarieerde en boeiende job bij een groeiend toonaangevend bedrijf. Maar ook:

 • een competitief salarispakket met verschillende extralegale voordelen
 • de mogelijkheid om jouw kennis van veiligheid en industriële omgevingen verder uit te breiden
 • aantrekkelijke doorgroeimogelijkheden binnen een internationale organisatie
 • samenwerken met leuke collega’s in een aangename werksfeer

 

Ben je geïnteresseerd in deze functie en heb je vragen? Contacteer onze HR-collega Bryan Barnes - bryan.barnes@external.equans.com


Conseiller en prévention

ECS, une filiale d'EQUANS, est à la recherche d’un Conseiller en prévention (niveau 1 ou niveau 2).Vous serez basé à Suarlée mais en tant que consultant, vous serez amené à vous rendre chez le client dans toute la Wallonie et, occasionnellement, à l’international. En tant qu’expert débutant, confirmé ou professionnel, la sécurité est-elle au centre de vos préoccupations ? Menez-vous à bien tous vos projets HSE grâce à votre attitude axée "solutions" ? Vous êtes alors LA personne dont nous avons besoin pour mener à bien cette mission ! Votre expertise est nécessaire pour nos divers clients importants dans des domaines tels que le secteur pharmaceutique, l’industrie, mais également en interne pour la centrale nucléaire de Doel, etc. 
Un vrai challenge professionnel vous attend ! Mais en quoi consiste-t-il exactement ?
 En tant que spécialiste HSE, vous serez chargé de superviser la sécurité et d’effectuer les inspections (co-activity management, évaluation des risques, audits comportementaux, rédaction de rapports, etc.) pour nos clients en Wallonie et à l’international. Vous faites les offres commerciales, effectuez les études de risques, élaborez les procédures et rédigez les plans d’intervention d’urgence. Afin de stimuler le développement et l’innovation de l’organisation actuelle, et au titre de spécialiste HSE expérimenté, vous prenez une part active dans les divers projets internes destinés à mettre au point de nouveaux services de qualité supérieure. Si vous avez déjà acquis votre renommée dans le secteur Health & Safety, ECS vous offre également la possibilité d’être acteur en tant qu’Interim Manager Safety Advisor ou Coach auprès des clients. 
De quoi avez-vous besoin pour cette fonction chez ECS ?

 • un diplôme de bachelor ou de master dans une orientation pertinente (sécurité intégrale, etc.) et/ou avoir 2 à 5 ans d’expérience en Health & Safety comme conseiller en prévention/coordinateur de milieu…
 • un certificat de conseiller en prévention de niveau II (minimum) et une attestation de coordinateur de milieu de niveau B (minimum)
 • vous avez l’expérience requise mais ne disposez pas encore de ces attestations ? Aucun problème !
  ECS s’engage à prendre à sa charge ces formations spécifiques afin que vous obteniez les attestations nécessaires. Une opportunité que votre envie d’apprendre ne laissera pas passer !
 • vous êtes bilingue français/anglais

 Vous êtes déjà expert en HSE et disposez d’un diplôme de Safety Advisor de niveau 1 ou 2 ? Nous attendons de vous d’avoir les connaissances suivantes :

 • outils spécifiques à l’analyse des risques tels que HAZOP, ATEX,…
 • gestion d’équipe
 • gestion de projets
 • gestion de la clientèle

 et vos capacités à :

 • donner des formations (Inclusive Leadership Program)
 • savoir créer des opportunités de vente grâce à votre networking aisé

 Indépendamment de votre niveau d'expertise, vous vous reconnaissez dans les traits de caractère suivants :

 • votre point de vue analytique vous permet de déterminer rapidement la mise en œuvre d'un projet
 • vous êtes un leader né et estimez qu’avoir l’esprit d’équipe est une priorité
 • vous savez garder la tête froide en situation de stress
 • vous savez combiner votre approche orientée vers le client et vos capacités de communication 

 ECS, faisant partie d’EQUANS, est expert dans le domaine de la sécurité (classique et nucléaire) et de la prévention (Health and Safety). Avec plus de 100 employés, nous pensons chaque jour à améliorer la sécurité au travail. Nous accompagnons nos clients en leur proposant des formations de qualité sur la sécurité, toujours axées résultats et conseils ciblés en la matière. Observations et analyses nous permettent de vérifier leur impact concret sur le terrain. Notre mission ultime est de guider nos clients dans l'instauration d'une culture de sécurité efficace. Vous rejoindrez une équipe motivée avec des tâches variées, où vous pourrez à la fois partager vos connaissances et les approfondir grâce à de nombreuses opportunités de formations.  
Envie de relever les défis multi-technologiques de demain ?
 Alors rejoignez dès à présent nos équipes d'experts, au sein desquelles vous pourrez exercer de nombreuses responsabilités et vos connaissances techniques mises en pratique. Et ce, dans un environnement de travail passionnant et innovant !Vous aurez également l’occasion de découvrir les technologies de demain afin d’aider nos clients dans les trois grandes transitions actuelles : la transition énergétique, la transition industrielle et la transition numérique. Mais ce n’est pas tout, rejoindre ECS, c'est aussi :

 • un salaire compétitif, conforme à votre formation et expérience
 • des avantages extra-légaux à déterminer selon votre fonction, tels que des chèques-repas, un abonnement social, des assurances groupe & hospitalisation
 • de belles opportunités de formation et de développement

 Nous avons hâte de vous rencontrer ! Vous êtes intéressé par la fonction, mais vous avez encore des questions ? Contactez notre collègue RH Marc Van de Weyer - marc.vandeweyer@external.equans.com 


Safety Advisor


Wij zoeken een Safety Advisor voor Antwerpen.

Als Safety Advisor ondersteun je de HSEQ Manager en de hiërarchische lijn in hun taken op het vlak van preventie en bescherming op het werk op de werven. De werven omvatten montage- en serviceactiviteiten in een industriële HVAC- en koeltechnische omgeving in Vlaanderen. Je maakt deel uit van de IDPBW. 

Vanuit je deskundigheid adviseer je het project team ter bijsturing en ondersteuning van het HSE-beleid van Equans en doe je aanbevelingen aan het project management en de medewerkers. Hiervoor ben je hoofdzakelijk aanwezig op de werkvloer om medewerkers en leidinggevenden actief te motiveren om de veiligheids- & milieuvoorschriften na te laten leven en hen te coachen waar nodig. Daarnaast vind je het belangrijk om een duurzame veiligheidscultuur te bekomen binnen de projecten en staat gedragsverandering centraal in je aanpak.

Deze job bestaat uit:

 • adviseren met betrekking tot:
  • de werkmethoden
  • het gebruik van arbeidsmiddelen, PBM, toestellen en overige hulpmiddelen
  • de inrichting van arbeidsplaatsen
 • voorlichten:
  • je ondersteunt het project management bij de praktische verwezenlijking van de voorlichting d.m.v. het opstellen van TBM en coaching bij het overbrengen van deze TBM
  • je geeft voorlichting en organiseert presentaties over het HSE-beleid aan het project management en de medewerkers en ondersteunt hen bij de implementatie
 • begeleiden:
  • je begeleidt het project management tijdens werfrondgangen en interne audits
  • je begeleidt de projectorganisatie bij de implementatie en instandhouding van het HSE-beleid
 • controleren:
  • samen met de hiërarchische lijn:
   • zie je toe op de naleving van maatregelen ter bevordering van veiligheid, milieu en optimale arbeidsomstandigheden
   • neem je actief deel aan het incidenten- en ongevallenonderzoek en bepaal je in samenspraak met de projectleiding en de HSEQ Manager de daaruit voortvloeiende acties ter correctie en preventie
   • volg je de acties, voorvloeiend uit het incidenten- en/of ongevallenonderzoek, op
   • volg je de HSE gerelateerde project KPI’s op
 • rapporteren:
  • je registreert, analyseert en rapporteert periodiek over de situatie op de site, mede op basis van: 
   • de door jou uitgevoerde werkplekinspecties
   • het resultaat van de interne en werfrondgangen
   • de ontvangen opmerkingen, bemerkingen en/of klachten van medewerkers, partners en klanten
   • jouw deelname aan de verschillende overlegmomenten (bv. constructieoverleg, coördinatiemeetings, HSE meeting,)
   • de door jou opgevangen signalen

 
Jouw troeven:

 • in het bezit van een diploma preventieadviseur niveau 2 (kandidaten die de opleiding binnen afzienbare tijd afronden komen ook in aanmerking)
 • in het bezit van een certificaat VCA voor Leidinggevenden
 • ervaring in industriële omgevingen
 • kennis van zorgsystemen (VCA-P, ISO 14001, ISO 9001, ISO 45001)
 • kennis van MS Office (Word, Excel, Outlook, PowerPoint)
 • kennis van HVAC- en koelinstallaties is een plus
 • te verwerven on site:
  • kennis van het Project HSE plan en de door de klant gestelde eisen/verwachtingen omtrent HSE
  • kennis van de relevante Equans-procedures
 • als persoon ben je:
  • proactief
  • positief en sociaal ingesteld
  • dynamisch
  • stipt
  • assertief
  • zelfstandig
  • flexibel
  • communiceer je gemakkelijk met verschillende gesprekspartners in het bedrijf
 • je bent vlot in het Nederlands met goede kennis van het Engels, dit zowel geschreven als gesproken

 
Zin om mee te werken aan de multitechnische uitdagingen van morgen?

Ja? Dan kom je bij EQUANS terecht in een innovatieve en boeiende werkomgeving met gevarieerde projecten waarin je jouw skills verder kan ontplooien.

Je komt in contact met de nieuwste technologieën en helpt onze klanten bij de 3 grote transities van vandaag: de energietransitie, de industriële transitie en de digitale transitie.
Een job bij EQUANS betekent:

 • een competitief salaris in lijn met jouw opleiding en ervaring
 • afhankelijk van jouw functie ook tal van voordelen zoals maaltijdcheques, een sociaal abonnement, hospitalisatie- & groepsverzekering …
 • interessante opleidings- en doorgroeimogelijkheden

Wij kijken ernaar uit om jou te ontmoeten!

Heb je interesse in deze functie en heb je vragen? Contacteer onze HR-collega Bryan Barnes - bryan.barnes@external.equans.com